Kapustę obrać z wierzchnich liści , opłukać i drobno poszatkować.
Umyte pomidory zalać wrzątkiem , na ok. 2 min. , zdjąć skórkę , pokroić w ćwiartki , wyciąć szypułki .
Kapustę zalać 300 ml wrzątku , dodać łyżeczkę soli , połowę masła i gotować do 40 – 50 minut. W połowie gotowania dodać pomidory. Na patelni rozpuścić resztę masła , włożyć drobno posiekaną cebulę i smażyć , dopóki lekko się nie przyrumieni.
Wysypać mąkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Zasmażkę rozprowadzić kilkoma łyżkami wywaru , dodać do kapusty i dusić około 10 min. , od czasu do czasu mieszając , ponieważ kapusta po dodaniu zasmażki łatwo się przypala. U mnie dzisiaj nie wystąpiło , zbyt dużo płynów , zredukowałem .Doprawić do smaku solą , cukrem oraz sokiem z cytryny.