Kapusta z grochem

Przepis dnia 2017-12-24
Kapusta z grochem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kapusta z grochem

Składniki

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 200 g grochu
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Na drugi dzień gotujemy go do miękkości w wodzie z moczenia. Gotujemy go tak długo, aż ziarenka zaczną się rozpadać w palcach. Przecedzamy i odstawiamy. Kapustę odciskamy z soku (zostawcie go na potem), wrzucamy do garnka razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Jeżeli woda odparowała, możecie spokojnie dolać więcej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do kapusty dodajemy groch i cebulę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie cukrem, dokładnie mieszamy (groch w większości się rozpadnie). Gotujemy tak długo aż uzyskamy odpowiednią dla nas konsystencję. Jeżeli chcecie żeby kapusta była bardziej kwaśna, dolejcie soku, który wcześniej odcisnęliście.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 19 grudnia 2017
No właśnie, chodzi ona za mną od kilku dni i ciągle widzę jej cień ;)
Chyba będziemy musieli zrobić dwa... Czytaj całość »
No właśnie, chodzi ona za mną od kilku dni i ciągle widzę jej cień ;)
Chyba będziemy musieli zrobić dwa razy tyle, bo nigdy nie mogę się jej oprzeć xD
Na talerzu zawsze - ryba 10 dag, ziemniaki 10 dag, kapusta z grochem 50 dag hihi.

Pychota :D
Bellapi 20 grudnia 2017
Kocham kapustę z grochem :) tylko brzuszek później ma ciężko
GREGORHSPEED 21 grudnia 2017
ChceM kapuchę kiszoną...jutro dopiero będzie :(
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 200 g grochu
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
Składniki