Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką

Kapusta kiszona zasmażana z boczkiem i słoninką
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Renata9
Ogólnie bardzo lubię kapustę kiszoną (szczególnie tą którą sama ukiszę ). Tym razem proponuję wersję zasmażaną.

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną wypłukać i pokroić na mniejsze cząstki. Włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby zakryło kapustę. Jedną marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Dodać także połowę kostki rosołowej. Wszystko razem gotować około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić, czy kapusta jest miękka. Odlać wodę z kapusty i marchewki.
    Boczek wędzony i słoninę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Kiedy tłuszcz się wytopi dodać 1 łyżkę mąki pszennej, chwilkę smażyć. Potem do tej zasmażki dodać ugotowaną kapustę z marchewką. Chwilkę smażyć, następnie doprawić pieprzem świeżo zmielonym i kminkiem. Dokładnie wszystko wymieszać smażąc jeszcze przez moment. Podawać jako dodatek do obiadu. Smacznego !!!

Składniki