Kapusta kiszona domowa.

Kapusta   kiszona  domowa.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: magelo
Bardzo prosty przepis na kapustę kiszoną. Idealnie nadaje się na surówki , kapuśniaczek i do bigosu.

Składniki

  • kapusta biała 1 główka ok.2 kg.
  • sól 1łyżka
  • marchew 2 szt.
  • cukier 1/2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkuję , lub tnę nożem.Marchewki obieram , trę na tarce. Wszystko wkładam do dużej miski ,wsypuję sól i cukier. Ugniatam ażkapusta zacznie puszczać sok.Odstawiam na ok. 2 godz.

  2. Przekładam do dużego słoika , lub glinianego kufla , dokładnie dociskając.Odstawiam na 4-6 dni. Codziennie dociskam kapustę ok.2 razy dziennie tak aby cała przykryta była swoim sokiem , bo inaczej zacznie się psuć. Kiedy jest dla nas wystarczająco ukiszona przekładam do słoików i szczelnie zamykam.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 15 lutego
A robiła Pani kiedyś czerwoną kiszoną kapustę ?
magelo 16 lutego
Nie robiłam , ale będę musiała spróbować.
Składniki
  • kapusta biała 1 główka ok.2 kg.
  • sól 1łyżka
  • marchew 2 szt.
  • cukier 1/2 łyżeczki
Składniki