Kapusta czerwona do obiadu

Kapusta czerwona do obiadu
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszny, tradycyjny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 1,5 - 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki octu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Kapustę siekamy i gotujemy w niewielkiej ilości wody do miękkości. Cebulkę siekamy w kosteczkę. Ugotowaną kapustę przecedzamy, wodę z niej zostawiamy.

  2. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulkę i smażymy na złoty kolor. Dodajemy mąkę i krótko smażymy. Dorzucamy kapustę i mieszamy, dodajemy kilka łyżek wody pozostawionej z gotowania, ocet i przyprawy. Nam najbardziej smakuje podana na ciepło.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 10 lutego 2014
Muszę taką wypróbować, pozdrawiam :)
anetas197601 10 lutego 2014
czerwonej z zasmażką nie jadłam muszę wypróbować w niedzielę na obiad :) Pozdrawiam
BEATA1978 11 lutego 2014
Kapusty czerwonej ze skwarkami jeszcze nie jadłam. Ciekawie się zapowiada. :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 nieduża główka czerwonej kapusty
  • 1 nieduża cebula
  • 1,5 - 2 łyżki smalcu ze skwarkami
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki octu
  • sól, pieprz do smaku
Składniki