Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
SMAK I ZAPACH POMARAŃCZY W SAM RAZ DO ŚWIĄTECZNYCH WYPIEKÓW

Składniki

Przygotowanie

  1. POMARAŃCZE WYSZOROWAĆ, SPARZYĆ WRZĄTKIEM I OBRAĆ

  2. OSTRYM NOŻEM ODCIĄĆ BIAŁĄ CZĘŚĆ SKÓRKI (ALBEDO) - JEST GORZKIE. POWINNA ZOSTAĆ BARDZO CIENKA POMARAŃCZOWA CZĘŚĆ.

  3. SKÓRKĘ POKROIĆ NA WĄSKIE PASECZKI, WŁOŻYĆ DO RONDELKA I ZALAĆ WRZĄTKIEM GOTOWAĆ 15 MINUT.

  4. NASTĘPNIE ODCEDZIĆ I Z POWROTEM WŁOŻYĆ DO RONDLA, ZALAĆ SZKLANKĄ WODY I DODAĆ SZKLANKĘ CUKRU.

  5. PODGRZEWAĆ, CO JAKIŚ CZAS MIESZAJĄC DO CZASU AŻ WODA WYPARUJE I POWSTANIE BARDZO GĘSTY SOS

  6. WYCIĄGNĄĆ PASKI Z SOSU, UŁOŻYĆ JE NA KRATCE I POZOSTAWIĆ NA NOC DO WYSCHNIĘCIA.

  7. PRZED PODANIEM DO CIASTA SKÓRKĘ DROBNO POSIEKAĆ.SKÓRKĘ MOŻNA PRZEŁOŻYĆ DO SŁOIKA, ZALAĆ SYROPEM I PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE- W TAKIEJ WERSJI MOŻE BYĆ UŻYTA NP. ZAMIAST KONFITURY DO HERBATY. MOŻNA TEŻ SKÓRKĘ ZALAĆ WÓDKA I POWSTANIE POMARAŃCZÓWKA. PODOBNIE MOŻNA ZROBIĆ ZE SKÓRKĄ CYTRYNOWĄ.

Komentarze do przepisu (9)

Konto usunięte 18 grudnia 2012
Bardzo dobry przepis na kandyzowaną skórkę - zasługuje na najwyższą ocenę.
Annuar 19 grudnia 2012
Twoja skórka jest idealnie szklista, prawdziwe mistrzostwo :) A co robisz aby gotowe paski się nie sklejały ? Jak... Czytaj całość »
Twoja skórka jest idealnie szklista, prawdziwe mistrzostwo :) A co robisz aby gotowe paski się nie sklejały ? Jak je przechowujesz?
anetas197601 20 grudnia 2012
wiadomo zawsze coś się sklei ale nie jest źle, trzymam ją w lodówce w słoiku :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki