Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Najlepiej zrobić ją w momencie, gdy mamy jak wykorzystać pomarańcze. U mnie powstała przy okazji robienia sosu pomarańczowego. Taka skórka, jako dodatek do ciast, będzie jak znalazł w Tłusty Czwartek i w okresie wielkanocnym.

Składniki

  • skórka pomarańczowa z 2.5 pomarańczy
  • woda 1 szklanka
  • cukier 30 dkg

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, obrać ze skórki, najlepiej tak (patrz: foto).

  2. Skórkę z pomarańczy pokroić w drobną kostkę, zalać 1/2 litra wody, odstawić na 24 godziny. Po tym czasie skórkę osączyć z wody, której część wykorzystamy do robienia syropu. Cukier oraz jedną szklankę wody spod skórki mieszamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu, aż powstanie syrop (próba do nitki*). Następnie do syropu wrzucamy naszą skórkę.

  3. Całość gotujemy do momentu zeszklenia skórki(1 godzina). Gorącą skórkę, razem z syropem, przelewamy do słoiczka, zakręcamy, odstawiamy do wystudzenia.

    *Próba nitki – ochłodzoną kroplę syropu mieszamy między palcami (kciuk i palec wskazujący), jeżeli przy rozsunięciu palców kropla syropu rozciągnie się, oznacza to, że syrop jest odpowiedni.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 18 stycznia 2015
Świetny i bardzo praktyczny przepis :)
Joanna116 18 stycznia 2015
Super wygląda :-) dawno nie przygotowywałam skórki z pomarańczy, dzięki Twojemu przepisowi znowu zrobię, bo... Czytaj całość »
Super wygląda :-) dawno nie przygotowywałam skórki z pomarańczy, dzięki Twojemu przepisowi znowu zrobię, bo ciasto z takim dodatkiem jest bardzo aromatyczne :-).
aaasikkk 18 stycznia 2015
Na pewno wykorzystam "próbę nitki" przy kolejnym przygotowywaniu skórki pomarańczowej w syropie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • skórka pomarańczowa z 2.5 pomarańczy
  • woda 1 szklanka
  • cukier 30 dkg
Składniki