Kandyzowana skórka cytrusowa

Kandyzowana skórka cytrusowa
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Kandyzowana skórka cytrusowa, która idealnie nadaje się do dekorowania ciast i deserów. Przepis pochodzi z 416. odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • skórka z 10 cytryn
  • 1 ½ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Owoce wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Obrać nożykiem do warzyw, odcinając tylko żółtą część skórki. Pokroić w bardzo drobną kostkę. Wsypać na patelnię. Dodać cukier i smażyć tak długo, aż skórka zrobi się chrupiąca. Wystudzić i przełożyć do słoika.

Komentarze do przepisu (2)

skorpionek 03 kwietnia
Ja robię w ten sposób,że drobno pokrojoną skórkę ścisło układam do słoika przesypując ją warstwami... Czytaj całość »
Ja robię w ten sposób,że drobno pokrojoną skórkę ścisło układam do słoika przesypując ją warstwami cukru. Skóra pięknie puści syrop. Słoik może stać w lodówce lata i nic mu się nie stanie. Takim sposobem robię od kilkudziesięciu lat. Skórka jest super.
KulinarnaChwila 04 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • skórka z 10 cytryn
  • 1 ½ szklanki cukru
Składniki