Jarzynka do obiadu z buraka liściowego:

Jarzynka do obiadu z buraka liściowego:
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Buraki liściowe są cennym źródłem witamin i białka. Polecane zwłaszcza diabetykom. Powinny go spożywać osoby walczące z nadwagą, miażdżycą i anemią. Właśnie teraz - na przełomie października i listopada są ozdobą naszych ogrodów. Ich łodygi są jędrne i kruche.

Składniki

  • 2 garści łodyżek buraka liściowego
  • garść młodych liści
  • 1 duża łyżka masła
  • sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni

Przygotowanie



  1. Na rozgrzane masło wrzucić umyte i pokrojone łodyżki buraka liściowego.
    Smażyć na małym ogniu, często mieszając aż trochę zmiękną ( nie mogą być zbyt miękkie).
    Dodać pokrojone liście (tylko młode). Smażyć 2-3 minuty.
    Doprawić solą i pieprzem. Na końcu wlać sok z cytryny.
    Wymieszać. Podawać na ciepło do drugich dań. Przed podaniem - posypać płatkami migdałowymi.

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 06 listopada
Pyszny i zdrowy dodatek do obiadu :)
Docherro 06 listopada
Świetny pomysł:)
Składniki
  • 2 garści łodyżek buraka liściowego
  • garść młodych liści
  • 1 duża łyżka masła
  • sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
Składniki