Jarzynka do obiadu

Jarzynka do obiadu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepyszny dodatek do obiadu.

Składniki

  • 1 seler korzeniowy (około 500 g)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 por (biała część)
  • 250 g marchewki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 50 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 100 ml. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Seler i marchewki kroimy w kostkę.
    Por siekamy.
    Na maśle smażymy seler, marchew i por. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, dolewamy kwasu z kiszonej kapusty. Gotujemy 10 min.
    Dodajemy sosu ostrygowego, cukier.
    Na rozgrzanym maśle smażymy mąkę, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do warzyw.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 23 listopada 2019
I takie dodatki to ja uwielbiam :)
Składniki
  • 1 seler korzeniowy (około 500 g)
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1 por (biała część)
  • 250 g marchewki
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • 50 ml kwasu z kiszonej kapusty
  • 100 ml. bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
Składniki