Jarmuż z szynka i sosem serowym Blue Note.

Jarmuż z szynka i sosem serowym Blue Note.
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: bozka44
Bardzo, bardzo zdrowe i rownie smaczne danie, tym bardziej, ze o tej porze roku jarmuz jest najsmaczniejszy. Szkoda, ze tak bardzo niedoceniony w Polsce. U naszych zachodnich sasiadow - bardzo popularny. W nastepnej odslonie postaram sie go przedstawic w tej postaci. Dzisiaj - nieco inaczej. Polecam goraco - bardzo smaczny.

Składniki

  • jarmuz swiezy 500 g
  • 5 zabkow czosnku, 2 srednie cebulki
  • 80 g szyneczki surowej, wedzonej (lososiowej)
  • serek z niebieska plesnia - Blue Note 100 g
  • smietanka slodka kremowka 120 g
  • Kucharek, pieprz czarny
  • 1 lyzka smalcu gesiego

Przygotowanie

  1. Troche to sie nad tym jarmuzem napracowalam :-) W ruch poszly nozyczki. Naobcinalam sie falbanek jarmuzowych, dodatkowo liscie skladalam wzdluz galazek, ktore takze wycinalam. Dzieki temu jarmuz wyszedl niezwykle delikatny, a wbrew pozorom odpadow wcale nie bylo tak wiele..
    Teraz caly przygotowany jarmuz na durszlak i dokladnie oplukac.
    Zalac goraca woda w duzym garnku, doprowadzic do wrzenia i gotowac tylko 1 minutke - i znowu wylac na durszlak. W ten oto sposob pozbedziemy sie goryczki z naszej kapustki, a dodatkowo bedzie ja latwo drobniutko pokroic. czekamy pare minut, az jarmuz przestygnie.

    W tym czasie na smalcu gesim przesmazamy 5 drobno pokrojonych zabkow czosnku i 2 cebulki ze szczypta Kucharka. (Doslownie szczypta, gdyz nasza szyneczka jest juz bardzo slona, ser takze. ) Dodajemy szynke drobno pokrojona w kosteczke i jeszcze minutke smazymy. Zestawiamy patelnie.

    Przestudzony jarmuz nieco odciskamy, ukladamy scisle na desce i kroimy w waskie paseczki, teraz dorzucamy na patelnie , chwilke ponownie smazymy wszystko razem, nastepnie podlewamy 500 ml wody i gotujemy wpierw pod pokrywa 5 minutek, nastepnie bez pokrywy, do odparowania sosu. Zestawiamy z ognia.

  2. Na malej patelni teflonowej smazymy smietanke wraz z serem, az do jego rozpuszczenia. Tak powstaly sos dajemy do jarmuzu, ktory ponownie wraz z sosem serowym musimy troche przesmazyc - ok 5 minut. Podajemy z ziemniaczkami ubitymi na gladko.

    Smacznego :-)


    Troche to dluga opowiesc byla, prawie ze epopeja :-)

Komentarze do przepisu (1)

Dolcevita-in-my-kitchen 12 listopada 2017
Bardzo lubie jarmuz, dziekuje za przepis :-)
Składniki
  • jarmuz swiezy 500 g
  • 5 zabkow czosnku, 2 srednie cebulki
  • 80 g szyneczki surowej, wedzonej (lososiowej)
  • serek z niebieska plesnia - Blue Note 100 g
  • smietanka slodka kremowka 120 g
  • Kucharek, pieprz czarny
  • 1 lyzka smalcu gesiego
Składniki