Jak zrobić sos holenderski

Jak zrobić sos holenderski
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Sos holenderski to dość prosty w przygotowaniu klasyczny sos, może być dodatkiem do wielu potraw, jest też podstawą do innych sosów. Po dodaniu estragonu uzyskujemy na przykład sos bearneński.

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 cytryny
  • biały pieprz

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy niewielka ilość wody.

    Klarujemy masło

  2. Do dużej miski wbijamy żółtka z 3 jajek, doprawiamy solą i białym pieprzem, dokładnie mieszamy i dodajemy sok z połówki cytryny.

    Miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą i dokładnie ubijamy żółtka, pilnując aby się nie ścieły.

    Stopniowo dodajemy ciepłe masło, cały czas energicznie mieszając żółtka. Po pewnym czasie sos powinien zacząć gęstnieć.

    W efekcie powinien mieć konsystencję rzadkiego majonezu, powinien być kremowo i puszysty.

Komentarze do przepisu (1)

nelniz 03 grudnia 2014
Pyszny sosik :)
Składniki
  • 3 jajka
  • 1/3 kostki masła
  • 1/2 cytryny
  • biały pieprz
Składniki