Jak zrobić krokant?

Jak zrobić krokant?
> > 6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie.

Składniki

  • 200 g siekanych orzechów laskowych albo migdałów
  • 30 g masła
  • 150 g cukru

Przygotowanie

  1. Cukier wsypać na patelnię i skaramelizować na średnim ogniu. Gdy zacznie nabierać złocistego koloru dodać masło. Trzeba uważać, żeby karmelu nie spalić. Jeśli zaczną robić się grudki, rozgnieść je łyżką.

  2. Dodać posiekane orzechy, zamieszać i na chwilę zostawić na patelni, żeby nabrały złotego koloru. Uwaga: nie spalić!

  3. Wysypać zawartość patelni na papier do pieczenia i całkowicie wystudzić. Rozdrobnić np. w moździerzu. Gotowe. Używamy do dekoracji lodów, deserów, tortów i ciasteczek.

Komentarze do przepisu (9)

fafiatko 02 stycznia 2019
Taki smaczny, ze wyjadlabym przed uzyciem do ciasta :p
Docherro 02 stycznia 2019
Super,podpisuję się pod Em...:)
basiliana 02 stycznia 2019
Świetna dekoracja. Pięknie się prezentuje i jest pyszna, choć takiej domowej nie próbowałam. Bardzo dobry... Czytaj całość »
Świetna dekoracja. Pięknie się prezentuje i jest pyszna, choć takiej domowej nie próbowałam. Bardzo dobry pomysł:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g siekanych orzechów laskowych albo migdałów
  • 30 g masła
  • 150 g cukru
Składniki