Jak zrobić indyjski ser Paneer

Jak zrobić indyjski ser Paneer
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Paneer (lub panir, bo różnie jego nazwa jest zapisywana) pochodzi z Indii i przypomina nasze tradycyjne sery wiejskie warzone w garnkach. Jest też jednym z najprostszych do wykonania serów. Jego smak jest neutralny, więc można go jeść zarówno na słodko, z dodatkiem konfitury lub żurawiny jak i na ostro, czyli z solą, pieprzem czy też papryką. Ma dosyć zwartą strukturę, więc dodany do sałatki lub np. kotletów nie będzie się „rozpływał”. Dlatego też wegetarianie w Indiach używają go w potrawach zamiast mięsa. U mnie sprawdził się zarówno na kanapkach jak i w sałatkach i kotletach. Można go zrobić mając jedynie kilka podstawowych sprzętów, które pewnie w każdej kuchni się znajdą, jak i w nieco bardziej zaawansowanej wersji. Opowiem i o niej, ale to tylko upraszcza pewne działania. Spróbujcie. Zapraszam.

Składniki

  • 5 litrów mleka (może być również ze sklepu 3,2%)
  • 10-12 łyżek soku z cytryny lub 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • rozpuszczone w pół szklanki przegotowanej wody
  • można zamiast tego użyć octu
  • lub pół opakowania Kwasomixu firmy Browin
  • .
  • Ponadto potrzebujemy:
  • • garnek do mleka ponad 5 litrów
  • • chusta serowarska lub tetra, którą wyłożony będzie
  • dziurkowany pojemnik lub durszlak
  • • łyżka cedzakowa
  • • prasa do serów
  • lub bańka z wodą o pojemności 3 – 5 litrów albo ciężki kamień
  • którymi obciążymy nasz ser, aby „wycisnąć” z niego serwatkę

Przygotowanie

  1. W pół szklanki przegotowanej wody przygotowujemy nasz roztwór zakwaszający z cytryny, kwasku, octu lub Kwasomixu. Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aby się nie przypaliło. Im wyższa temperatura tym częściej mieszamy. Kiedy na obrzeżach mleka zacznie się pojawiać pianka, sygnalizująca, że zaraz mleko się zagotuje, wlewamy naszą wodę z kwaskiem. Wyłączamy grzanie. Delikatnie mieszamy łyżką cedzakową. Po chwili skrzep powinien zacząć oddzielać się od serwatki. Jeśli serwatka zrobi się już prawie przezroczysta, odstawiamy garnek na 10 minut. Następnie przelewamy jego zawartość na durszlak wyłożony serowarską lub tetrową chustą, przepłukujemy delikatnie strumieniem letniej wody, aby wypłukać resztki kwasu z sera.

  2. Kolejnym krokiem jest „odciskanie” sera. Zbieramy górne rogi tery, skręcamy. Jeśli dysponujemy, możemy to zrobić w prasie (takiej do owoców lub do serów) lub po prostu zostawiamy na durszlaku, przykrywamy talerzykiem i stawiamy na nim 3 lub 5 litrową bańkę z wodą. Najlepiej na kilka godzin. Po czym wyjmujemy efekt naszej pracy z tetry i ser gotowy.

    Z 5 litrów mleka powinno wyjść około 70 - 75 dkg sera.

    Od razu nadaje się do spożycia. W lodówce można go przechowywać do dwóch tygodni. Jak wspomniałem wcześniej jest łagodny w smaku, można go jeść zarówno na słodko jak i na ostro. Dość szybko chłonie aromat ziół i przypraw. Warto spróbować.

    Smacznego!

Składniki
  • 5 litrów mleka (może być również ze sklepu 3,2%)
  • 10-12 łyżek soku z cytryny lub 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • rozpuszczone w pół szklanki przegotowanej wody
  • można zamiast tego użyć octu
  • lub pół opakowania Kwasomixu firmy Browin
  • .
  • Ponadto potrzebujemy:
  • • garnek do mleka ponad 5 litrów
  • • chusta serowarska lub tetra, którą wyłożony będzie
  • dziurkowany pojemnik lub durszlak
  • • łyżka cedzakowa
  • • prasa do serów
  • lub bańka z wodą o pojemności 3 – 5 litrów albo ciężki kamień
  • którymi obciążymy nasz ser, aby „wycisnąć” z niego serwatkę
Składniki