Jak samemu zrobić domowe drożdże na chleb lub na pizzę w 12 godz.

Jak samemu zrobić domowe drożdże na chleb lub na pizzę w 12 godz.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: mangiare
Każdy z nas może zrobić sobie drożdże w 12 godz. a potem upiec pyszny chleb lub pizzę. Te drożdże są idealne na takie wypieki.

Składniki

  • piwo niepasteryzowane 150 ml
  • cukier 1i 1/2 łyżeczki
  • mąka 00 1 i 1/2 łyżki

Przygotowanie

  1. Do miseczki wlewamy piwo ,następnie wsypujemy cukier , mieszamy i dodajemy mąkę i dokładnie to wszystko mieszamy.

  2. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na całą noc( 12 godz.) w ciepłe miejsce bez przeciągów.

  3. Tak wyglądają po 12 godz. Takie drożdże odpowiadają 70 g świeżych drożdży i nadają się do zrobienia chleba czy pizzy z 1 kg mąki.
    UWAGA
    Te drożdże nie mają takiej mocy ,aby zrobić z nich ciasto drożdżowe z jajkami lub z wieloma składnikami.

    Te drożdże po 12 godz. są gotowe ,aby połączyć je z mąką na chleb lub pizzę.

    Zapraszam na filmik

Komentarze do przepisu (2)

Ewa-Irena 10 kwietnia
Dzień dobry, bardzo łatwy i przyjemny przepis. Jestem już po 12godzinnym czekaniu i niestety nigdzie nie mogę... Czytaj całość »
Dzień dobry, bardzo łatwy i przyjemny przepis. Jestem już po 12godzinnym czekaniu i niestety nigdzie nie mogę znaleźć przepisu na chleb z takimi drożdżami. Czy wie Pani jakie powinny być pozostałe składniki do chela i jakie proporcje? Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam, Ewa.
mangiare 11 kwietnia
Witam Panią serdecznie. Po pierwsze jeśli piwo nie jest odpowiednie to proszę do tego piwa wsypać zamiast... Czytaj całość »
Witam Panią serdecznie. Po pierwsze jeśli piwo nie jest odpowiednie to proszę do tego piwa wsypać zamiast łyżki mąki to 3 łyżki niech będzie takie kleiste ciasto i pozostawić ,aż zacznie nam to wszystko pracować muszą być pęcherzyki powietrza(czyli nie na 12 godzin lecz na dłużej).
Przepis na chleb to 500 g. mąki pszennej 1 łyżeczka soli około 250 ml letniej wody i 1 łyżka oleju.
Połączyć wszystkie składniki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice składamy w 3 razy i przekładamy do formy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Chleb pieczemy w temperaturze 220 stopni przez 35 lub 35 minut.
Do takiego chleba trzeba mieć dużo cierpliwości.
Życzę Wesołych Świat Wielkanocnych.
Składniki
  • piwo niepasteryzowane 150 ml
  • cukier 1i 1/2 łyżeczki
  • mąka 00 1 i 1/2 łyżki
Składniki