Jak przygotować domowy majonez

Jak przygotować domowy majonez
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: MojaKuchnia
Bardzo prosty przepis na przygotowanie domowego majonezu, idealnego do sałatek, frytek i kanapek, a co najważniejsze bez konserwantów i innej chemii. Według mojego przepisu przygotujesz około 350 ml majonezu, który możesz przechowywać w słoiczku, w lodówce.

Składniki

  • 1 jajko
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wbijamy i roztrzepujemy jajko.

    Dodajemy sól, biały pieprz, ocet i cukier. Ubijamy na pianę.

    Intensywnie mieszamy bardzo powoli dolewając olej.

    Po kilku minutach masa powinna gęstnieć i robić się biała.

    Mieszamy dolewając olej aż majonez będzie dość gęsty i puszysty.

    Na koniec doprawiamy czarnym pieprze, Jeśli w smaku będzie zbyt wyczuwalny olej można dodać jeszcze odrobinę octu.

Komentarze do przepisu (1)

minnie 17 grudnia 2014
Pamiętam jak moja babcia robiła taki bo w sklepie akurat zabrakło :-) To były czasy wszystko domowe i bez... Czytaj całość »
Pamiętam jak moja babcia robiła taki bo w sklepie akurat zabrakło :-) To były czasy wszystko domowe i bez konserwantów.
Składniki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • czarny pieprz
Składniki