Jagodowy sos do deserów

Przepis dnia 2009-08-02
Jagodowy sos do deserów
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Tosca
Pyszny sos do lodów, ciast i innych smakołyków... Już nie bedziesz kupować gotowego, jesli wypróbujesz ten przepis. Mozna zrobic też z malin, jeżyn lub leśny, jeśli dodasz wszystkie te owoce. :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Owoce ugotować z cukrem. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną (świetny do tego jest shaker, nie robią się grudki) i powoli, mieszając wlać do owoców, krótko zagotować. Gorące przelać do słoika lub butelki z szerokim gwintem. Dobrze zakręcone, przetrzyma zimę. :)

  2. Uwaga na nadmiar mąki, bo inaczej zrobi się Wam kisiel! ;)

Komentarze do przepisu (10)

klaudyna1957 29 lipca 2009
na pewno wypróbuje.pozdrawiam
Kucharka17 29 lipca 2009
A czy jagody można zastapić borówką?
Tosca 30 lipca 2009
Borówką amerykańską tak, a taką naszą, czerwoną to raczej nie... ta jest do mięsa, a na taki sos chyba zbyt... Czytaj całość »
Borówką amerykańską tak, a taką naszą, czerwoną to raczej nie... ta jest do mięsa, a na taki sos chyba zbyt twarda. Pozdrawiam!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki