Idealne ciasto na pierogi

Przepis dnia 2018-12-18
Idealne ciasto na pierogi
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.

Składniki

  • 65 dag mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól.

  2. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło.

  3. Po tym czasie zabieramy się za wałkowanie i robienie ulubionych pierogów. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (11)

kucharka-amatorka 15 grudnia 2018
Właściwie przygotowane ciasto to podstawa dobrych pierogów.
konhambos 15 grudnia 2018
dobre ciasto nie jest tak latwo zrobic. Wiem, o czym mówie :)
Robie podobnie, ale farsz mi zawsze lepiej... Czytaj całość »
dobre ciasto nie jest tak latwo zrobic. Wiem, o czym mówie :)
Robie podobnie, ale farsz mi zawsze lepiej wychodzi :)
fafiatko 16 grudnia 2018
Nie ma to jak dobre cieniutkie ciasto na pierogi :) robie takie samo!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 65 dag mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
Składniki