Hummus z czosnkniem niedźwiedzim

Hummus z czosnkniem niedźwiedzim
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Hummus z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Wspaniałe i zdrowe smarowidło, idealnie smakuje ze świeżym pomidorem

Składniki

  • Ciecierzyca z puszki - 200g (+ 4 łyżki zalewy)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, sumak
  • Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżeczka
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę, tahini, sok z cytryny, obrane ząbki czosnku i 4 łyżki zalewy miksujemy blenderem na gładką masę. Jeśli ciężko idzie można dodać jeszcze 1 łyżkę zalewy.
    Do masy dodajemy srirachę, wszystkie przyprawy i dodatki. Mieszamy.

    Hummus jest świetną pastą do chleba, paluchów drożdżowych lub nachos.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 24 lutego
Lubię takie pyszności :)
KulinarnaChwila 25 lutego
Pyszotka:)
konhambos 25 lutego
Bardzo smaczny!
Składniki
  • Ciecierzyca z puszki - 200g (+ 4 łyżki zalewy)
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Tahini - 2 łyżki
  • Sriracha - 1 łyżeczka
  • Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, sumak
  • Czosnek niedźwiedzi suszony - 1 łyżeczka
  • Pomidory suszone mielone - 1 łyżeczka
  • Czarnuszka - 1 łyżeczka
Składniki