Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)

Przepis dnia 2017-03-07
Hummus z ciemnej ciecierzycy (Kala Chana Hummus)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam hummus klasyczny, jak i ten z rozmaitymi dodatkami. Tym razem postanowiłam przygotować go z ciemnej ciecierzycy - indyjskiej Kala Chana. Hummus w tej wersji jest bardziej wyrazisty i niezwykle smaczny. Możemy go przygotować od podstaw, używając świeżo ugotowanych ziaren lub wykorzystać ciemną ciecierzycę z puszki. Tym razem zapraszam na błyskawiczną wersję, którą szybko i prosto można przygotować w domu :)

Składniki

  • 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
  • 80 g pasty Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
  • woda (około 75 ml)
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Do blendera dodajemy odsączoną z zalewy ciemną ciecierzycę, sok z cytryny oraz ząbek czosnku i miksujemy na jednolitą oraz gładką masę. Do masy dodajemy pastę sezamową (tahini) oraz rozdrobnione w moździerzu ziarenka kuminu i ponownie miksujemy, łącząc wszystkie składniki. Całość doprawiamy do smaku solą.

  2. Powstałą gęstą masę rozrzedzamy za pomocą wody, delikatnie dolewając ją podczas miksowania. Ilość dodanej wody zależy od naszych upodobań dotyczących konsystencji hummusu.

  3. Gotowy hummus przekładamy do słoiczków, wierzch zalewamy oliwą z oliwek i przechowujemy go w lodówce do około 1 tygodnia.

    Do pasty możemy dodać także ulubione dodatki - suszone pomidory, orzechy, ziarna lub mieloną paprykę.

Komentarze do przepisu (13)

GREGORHSPEED 02 marca 2017
Aksamitne <3 MRRR! <3
Bellapi 03 marca 2017
kocham :)
Konto usunięte 03 marca 2017
Uwielbiam. W niedzielę robię z burakami :D.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g ciemnej ciecierzycy (użyłam z puszki)
  • 80 g pasty Tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kuminu
  • woda (około 75 ml)
  • sól do smaku
Składniki