Hummus tradycyjny z ciecierzycy

Hummus tradycyjny z ciecierzycy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Hummus to w ostatnim czasie bardzo popularny dodatek. Jednak te gotowce ze sklepu, szczerze powiedziawszy to nie mają za bardzo smaku;/ a przygotowanie tej pasy nie jest wcale wielką filozofią

Składniki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej)
  • 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • Sól
  • Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy, oliwa z oliwek, płatki chilli

Przygotowanie

  1. eśli używamy surowej ciecierzycy musimy ją namoczyć. W tym celu zalewamy ją zimną wodą i zostawiamy na całą noc. Na drugi dzień nie wylewamy wody tylko zagotowujemy całość. Dodajemy tylko odrobinę soli. Przykrywamy i gotujemy do miękkości około 1,5 godziny. W przypadku gdyby woda odparowała uzupełniamy ją. Ciecierzyca ma być na tyle miękka, żeby można było ją rozgnieść w palcach. Odcedzamy, ale zachowujemy pół szklanki wody z gotowania aby dodać ja do humusu.

  2. Do pojemnika rozdrabniacza wrzucamy odsączoną ciecierzycę. Dodajemy czosnek, wodę z ciecierzycy i pastę tahini. Miksujemy, aż składniki się rozdrobnią. Następnie dodajemy sok z cytryny, sól i łyżkę oliwy z oliwek. Miksujemy na gładką pastę, w razie potrzeby stopniowo dodajemy jeszcze wody lub oliwy z oliwek.

  3. Podajemy w miseczce udekorowany odrobiną oliwy oliwek, kilkoma ziarenkami ciecierzycy i płatkami chilli. Najlepiej smakuje z chlebkami pita i świeżymi warzywami. Idealnie sprawdzą się papryka, ogórek zielony i seler naciowy.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 18 sierpnia 2017
Mówisz ze sklepu ? Co tam sprzedają, woła o pomstę do nieba. Kilka lat temu kupiliśmy 2 szt. w bardzo znanym... Czytaj całość »
Mówisz ze sklepu ? Co tam sprzedają, woła o pomstę do nieba. Kilka lat temu kupiliśmy 2 szt. w bardzo znanym sklepie ( cenzura x D ) i to był koniec.
To co można zrobić w domu jest, o niebo lepsze, by nie powiedzieć więcej. Twój przepis idealnie wpisuje się w to, co my robimy. Duży plusik i mniam ;)
Składniki
  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub samodzielnie ugotowanej)
  • 3 łyżki płynu z puszki po ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • Sól
  • Dekoracja: kilka ziarenek ciecierzycy, oliwa z oliwek, płatki chilli
Składniki