Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy

Hummus - pyszna pasta z ciecierzycy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figazmakiem
Pyszna pasta do smarowania kanapek. Hummus można również jeść dodatek do warzyw, pity

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać zimną wodą w misce i zostawić na noc. Po tym czasie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie zalać zimną wodą, dodać sodę i gotować do miękkości przez około godzinę.

  2. Kiedy ciecierzyca się ugotuje, odcedzić ją, przepłukać zimną wodą i przełożyć do blendera/robota, aby zmiksować ją na gładką masę. Do ciecierzycy dodać pastę tahini, sól, sok z cytryny, kumin i czosnek, wszystkie składniki dokładnie zmiksować, aż do momentu powstania jednolitej, gładkiej masy

  3. Do tak powstałej masy powoli dodawać wodę, cały czas miksując. Przełożyć humus do naczynia, posypać wedle uznania zieloną pietruszką/ czarnuszką/ słodką papryką/oliwą.

Składniki