Gruszki w brandy

Gruszki w brandy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
„Pijane” gruszki są świetnym dodatkiem nie tylko do deserów. Idealnie komponują się z daniami mięsnymi. Filet z kaczki plus taka gruszka…Mega!

Składniki

  • 2 kg twardych gruszek
  • 500 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 2 szt kory cynamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 150 ml octu cydrowego
  • 1,2 litra wody
  • 1 cytryna
  • 250 ml brandy

Przygotowanie


  1. Wodę mieszamy z cukrem, octem i przyprawami, zagotowujemy. Do wrzątku wrzucamy gruszki, gotujemy na wolnym ogniu 25 min, zalewę studzimy, dodajemy brandy, przekładamy do dużych słoików, dodajemy plasterki cytryny i zalewamy marynatą.

Komentarze do przepisu (4)

BEATA1978 31 sierpnia 2019
Ciekawy przepis :)
SprytnaChochla 31 sierpnia 2019
I takie przetwory lubię!
Konto usunięte 02 września 2019
Pyszności...
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg twardych gruszek
  • 500 g cukru
  • 2 laski wanilii
  • 2 szt kory cynamonu
  • 5 gwiazdek anyżu
  • 150 ml octu cydrowego
  • 1,2 litra wody
  • 1 cytryna
  • 250 ml brandy
Składniki