Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Idealny jak dodatek do zup lub jako przekąska :)

Składniki

  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Przygotowanie

  1. W garnku roztapiamy margarynę z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą wodę wsypujemy mąkę i porządnie mieszamy, uważając by nie przypalić.

  2. Gotujemy do momentu gdy ciasto będzie gładkie, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek, wtedy odstawiamy masę na bok do ostygnięcia.

  3. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy (możemy użyć do tego miksera lub łyżki) do połączenia wszystkich składników, aż powstanie jednolita masa.

  4. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez około 20 minut, aż wszystkie ptysie się zarumienią.

Składniki
  • 125 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka
Składniki