Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Prosty w wykonaniu dodatek do zup kremów.

Składniki

  • mąka pszenna 220 g
  • margaryna 100g
  • woda 250 ml
  • jajka 8 sztuk
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę z tłuszczem i szczyptą soli. Do wrzącego płynu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie dopuścić do powstania grudek. Całość ogrzewamy jeszcze 3-5 minut, aż masa stanie się gładka, szklista i zacznie odchodzić od ścian naczynia. W czasie gotowania należy pilnować, aby masa nam się nie przypaliła,
    unikniemy tego, jeżeli będziemy ją cały czas mieszać. Gotową masę odstawiamy do przestudzenia.

  2. Do lekko ochłodzonej masy dodajemy jajka, stopniowo, po jednym i mieszamy. Używam do tego zwykłej łyżki, jeśli mam więcej ciasta wykorzystuję mikser.

  3. Gotowe ciasto przekładamy do szprycy. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wyciskamy malutkie kuleczki w dość sporych odstępach, ponieważ w czasie pieczenia znacznie urosną.

  4. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temperatura 200 stopni), pieczemy około 10 – 15 minut, do lekkiego zrumienienia.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 15 lutego 2015
Świetny i przydatny przepis :) A groszek ślicznie się prezentuje :)
monikagotuje 15 lutego 2015
Smaczne groszki,pozdrawiam:)
ziembulka 18 lutego 2015
w końcu sama będę mogła wykonać groszek ptysiowy :) super przepis:) plusik !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 220 g
  • margaryna 100g
  • woda 250 ml
  • jajka 8 sztuk
  • szczypta soli do smaku
Składniki