Groszek cukrowy z bułką tartą

Groszek cukrowy z bułką tartą
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Wspaniale sprawdza się jako dodatek do drugiego dania, ale można go również zjeść solo... jest pyszny.

Składniki

  • groszek cukrowy 250g
  • woda 700 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 2- 3 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Groszek cukrowy myjemy, obcinamy końcówki. Wodę z cukrem i solą doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku wrzucamy groszek, gotujemy 3- 4 minuty, odcedzamy
    i przelewamy zimną wodą, aby nie stracił koloru.
    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą. Całość podsmażamy
    2- 3 minutki, do momentu zrumienienia bułki tartej.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (11)

fafiatko 28 stycznia
Groszek cukrowy w straczkach jest najsmaczniejszy! z bułeczką musi świetnie smakowac!
ElMar 28 stycznia
Proste i smaczne:)
Maudie 28 stycznia
Pycha!Biorę solo :))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • groszek cukrowy 250g
  • woda 700 ml
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1/2 łyżeczki
  • bułka tarta 2- 3 łyżki
  • masło klarowane 2 łyżki
Składniki