Grecki sos tzatziki

Grecki sos tzatziki
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Lekki i bardzo aromatyczny sos tzatziki na bazie jogurtu greckiego. W Grecji podawany jest zazwyczaj do dań grillowanych. Nie musisz jechać do Grecji, aby poczuć grecki klimat i smak — wystarczy zrobić grilla i sos tzatziki do niego.

Składniki

  • Ogórek gruntowy 5 szt.
  • Jogurt grecki 300 ml
  • Czosnek 2 - 3 ząbki
  • Mięta świeża 6 - 7 listków
  • Koperek 2 - 3 gałązki
  • Oliwa z oliwek 2 - 3 łyżeczki
  • Ocet winny 2 - 3 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku

Przygotowanie

  1. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jeśli ogórki mają bardzo grubą skórkę to wcześniej najlepiej je obrać.
    Ogórki oprószyć solą, dodać 2 łyżeczki octu winnego i po wymieszaniu odstawić na około 10 minut. Następnie ogórki odcisnąć z płynu na siku.

  2. Pokrojony czosnek rozetrzeć w moździerzu razem z oliwą, listkami mięty i odrobiną soli.
    Roztarty czosnek dodać do jogurtu i wymieszać.
    Następnie połączyć wszystko z ogórkami, dodać drobno posiekany koperek, doprawić do smaku pieprzem i solą, ewentualnie dodać jeszcze do smaku octu winnego.

Komentarze do przepisu (5)

smaker 27 lipca
Dziękujemy za zabranie nas w tę kulinarną podróż :)!
Nevermore 27 lipca
Pyszny sosik, mnimi :)

No i wreszcie mniejsza przerwa ;)
jorgos00 11 września
Być może to jest smaczne.Ale to jest troszkę zmodernizowane. Grecy nie dodają mięty ani koperku ani tym... Czytaj całość »
Być może to jest smaczne.Ale to jest troszkę zmodernizowane. Grecy nie dodają mięty ani koperku ani tym bardziej octu. Z poważaniem Jurek z Grecji.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ogórek gruntowy 5 szt.
  • Jogurt grecki 300 ml
  • Czosnek 2 - 3 ząbki
  • Mięta świeża 6 - 7 listków
  • Koperek 2 - 3 gałązki
  • Oliwa z oliwek 2 - 3 łyżeczki
  • Ocet winny 2 - 3 łyżeczki
  • Pieprz i sól do smaku
Składniki