Gorący sos do jaj na twardo "Orientalny"

Gorący sos do jaj na twardo Orientalny
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: tosziba2
nutka orientalnej kuchni ;-)

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • strączek chili (może być suszone lub przyprawa)
  • łyżka pasty anchois (serdelowej) lub mała puszka filetów anchois
  • 2 łyżki oleju, cukier, sól
  • sos sojowy

Przygotowanie

  1. Drobno posiekać chili, czosnek i cebulę, dodać skórkę z cytryny, cukier i pastę anchois (lub drobno posiekane fileciki), utrzeć na gładką masę.

  2. Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem i odstawić na pół godziny.

  3. Drobno posiekać chili, czosnek i cebulę, dodać skórkę z cytryny, cukier i pastę anchois (lub drobno posiekane fileciki), utrzeć na gładką masę.

  4. Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem i odstawić na pół godziny.

  5. W rondlu rozgrzać olej , dodać przygotowaną pastę i smażyć mieszając 2-3 min. wlać sos sojowy, przecedzone mleko kokosowe i sok z cytryny, wymieszać i gotować 2-3 min.

Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • strączek chili (może być suszone lub przyprawa)
  • łyżka pasty anchois (serdelowej) lub mała puszka filetów anchois
  • 2 łyżki oleju, cukier, sól
  • sos sojowy
Składniki