Frytki z batatów

Frytki z batatów
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Uwielbiam bataty, bo są pyszne i zdrowe. Są bogatym źródłem karotenów i karotenoidów oraz luteiny, która ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Frytki przygotowuję w lekkiej, pieczonej wersji, bez nadmiaru tłuszczu. Frytki z batatów mają delikatny, słodki smak, a dodatek wędzonej papryki sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Są świetnie jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.

Składniki

  • 2 małe bataty
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Bataty obieramy i kroimy na frytki. Olej łączymy z tymiankiem, papryką wędzoną, solą i pieprzem. W przygotowanej mieszance obtaczamy pokrojone bataty i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 20 minut.

  2. Frytki z batatów serwujemy z dodatkiem ulubionych sosów lub jako dodatek do obiadu.

Komentarze do przepisu (6)

Docherro 27 września
Musiały bosko smakować:)
smacznie_na_talerzu 28 września
Mniam
konhambos 01 października
uwielbiam bataty w kazdej postaci, szkoda, ze sa ciagle tak malo popularne.
Frytki z batatów sa pyszne.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 małe bataty
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki