Frytki warzywne

Frytki warzywne
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: i_lovelife
Pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek. Idealne jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.

Składniki

  • Ulubione warzywa – pietruszka, bataty, seler, buraki, marchewka
  • Dodatkowo:
  • - oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • - ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • - czosnek (2 ząbki)
  • - zioła (bazylia, oregano, tymianek)
  • - papryka słodka

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
    Oliwę z oliwek mieszamy z octem, wyciśniętym czosnkiem i ziołami. Całość mieszamy z warzywami i odstawiamy na 10 minut.

  2. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie i upieczone.
    Można podawać z dipem (np. czosnkowym lub koperkowym).

    Smacznego!

Składniki
  • Ulubione warzywa – pietruszka, bataty, seler, buraki, marchewka
  • Dodatkowo:
  • - oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • - ocet balsamiczny (2 łyżki)
  • - czosnek (2 ząbki)
  • - zioła (bazylia, oregano, tymianek)
  • - papryka słodka
Składniki