Frużelina wiśniowo-waniliowa

Frużelina wiśniowo-waniliowa
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Wyglądem przypomina kisiel, jest jednak bardziej od niego błyszcząca. Doskonały dodatek do deserów, lodów, gofrów, naleśników, serników, panna cotty, tortów... i do mojej jutrzejszej porannej owsianki...

Składniki

  • 1 opakowanie mrożonych wiśni (450g)
  • 1 solidna łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. 1. Wiśnie włóż do rondelka, przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu około 15 minut, aż do całkowitego rozmrożenia wiśni (od czasu do czasu delikatnie zamieszaj owoce).

    2. Dodaj cukier, pastę z wanilii oraz sok z cytryny.

    3. Zagotuj.

    4. Odlej z rondelka około 1/3 szklanki soku z owoców i rozprowadź w nim skrobię ziemniaczaną.

    5. Wymieszaj z owocami i zagotuj.

    6. Odstaw z ognia i gotowe.

    7. Smacznego.

Składniki
  • 1 opakowanie mrożonych wiśni (450g)
  • 1 solidna łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki