Francuskie zawiniątka z mięsem

Francuskie zawiniątka z mięsem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Świetny dodatek do barszczu czerwonego. Przepis na około 30 sztuk.

Składniki

  • ciasto francuskie gotowe 2 op.
  • farsz: mięso mielone wp (z łopatki) 40 dkg, kapusta włoska 1/8 główki, cebula 1 szt, sól, pieprz, jajko 1 szt
  • smalec 1 łyżka
  • papryka czerwona w proszku, kminek, białko z jednego jajka

Przygotowanie

  1. Farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu razem z mięsem. Kapustę poszatkować, dodać do mięsa, doprawić, smażyć około 20 minut. Wystudzić, wbić jajko. Masę dobrze wymieszać.

  2. Ciasto rozwinąć, pokroić na kwadraty 7x7 cm. Można kroić na większe, wówczas będziemy mieć mniej, ale za to większych zawiniątek.
    Na każdy kawałek ciasta nałożyć mniej więcej łyżeczkę farszu. Zlepiać ze sobą przeciwległe rogi ciasta.

    Każde zawiniątko posmarować białkiem, posypiać odrobiną kminku i papryką w proszku.

  3. Zawiniątka piec na blasze wyłożonej pergaminem, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po 10 minutach temperaturę zmniejszyć do 170 stopni, piec jeszcze kolejne 10 minut.

    Podawać z barszczem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

figg 06 stycznia 2014
Pycha a do tego pikantny barszczyk:-))
Ewaaa 06 stycznia 2014
potwierdzam słowa poprzedniczki, mniam :)
mati1 25 lutego 2014
oj,będzie wypróbowane i dlatego zabieram ze sobą;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto francuskie gotowe 2 op.
  • farsz: mięso mielone wp (z łopatki) 40 dkg, kapusta włoska 1/8 główki, cebula 1 szt, sól, pieprz, jajko 1 szt
  • smalec 1 łyżka
  • papryka czerwona w proszku, kminek, białko z jednego jajka
Składniki