Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: marysiaz
Świetne francuskie rożki z farszem szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu. Możliwość zakupu gotowego ciasta francuskiego to wybawienie dla osób, które tak samo jak ja uwielbiają ten rodzaj ciasta. Wczorajsze przygotowanie rożków zajęło mi dokładnie 20 minut. Nie chcę myśleć, ile bym stała w kuchni, gdybym samodzielnie przygotowywała ciasto francuskie ;-) Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, więc pole do popisu jeszcze będę miała :-)

Składniki

  • rożki:
  • 1 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • 300g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 100g sera camembert
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • posypka:
  • pomidory w płatkach, bazylia, czosnek, oregano

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi, wrzucamy szpinak i pod przykryciem dusimy go do miękkości, a następnie doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Ser typu camembert kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku. Gdy się roztopi, wbijamy jajka i energicznie mieszamy do momentu powstania jednolitej, ściętej masy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Całkowicie studzimy.

  2. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 równych części. Na środek każdego kwadratu nakładamy 2 łyżki farszu i zlepiamy brzegi w tzw. rożek. Łączenia dodatkowo dociskamy widelcem.

  3. Każde ciastko nacinamy w 3 miejscach ostrym nożem, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy przyprawami. Pieczemy w 200*C ok 15 minut. Rożki najlepiej smakują z kubkiem gorącego barszczu.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 20 marca 2015
Cudnie wyglądają <3 Farsz mega pyszny :)
Futka 20 marca 2015
Zachwyciły mnie Twoje rożki :) Wyglądają cudnie, a smakują pewnie jeszcze lepiej :)
monido 25 marca 2015
Jak dlugo trzeba je piec i w jakiej temperaturze?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • rożki:
  • 1 op. ciasta francuskiego w temp. pokojowej
  • 300g świeżego szpinaku
  • 4 jajka
  • 100g sera camembert
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • posypka:
  • pomidory w płatkach, bazylia, czosnek, oregano
Składniki