Focaccia bez ugniatania

Focaccia bez ugniatania
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Pełen smaku, prosty do przygotowania i przepyszny ziołowy chlebek focaccia to świetny dodatek do każdego dania. Idealnie nadaje się do kanapek lub do zup i gulaszów. Albo jako przekąska do maczania w ulubionych sosach.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa kuchni włoskiej

Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsypać 4 szklanki mąki, 1/4 łyżeczki drożdży instant oraz 1,5 łyżeczki soli i dokładnie ze sobą wymieszać.
    Dodać 2 szklanki wody i wymieszać łyżką, aż utworzy się lepkie ciasto, a na dnie miski nie będzie już suchej mąki.
    Jeśli na dnie miski widać suchą mąkę, a kulka ciasta nie jest spójna należy dodać jeszcze łyżkę wody i ponownie wymieszać ciasto.
    Dobrze przygotowane ciasto powinno być lepkie, ale nie śliskie ani błyszczące i bez suchej mąki na dnie miski.
    Kiedy ciasto jest gotowe - przykryć luźno miskę odstawić na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej.

  2. Następnego dnia ciasto powinno wyglądać na mokre oraz bardzo puszyste.
    Należy wtedy posypać wierzch ciasta mąką, a następnie zeskrobać ciasto ze ścianek miski, obrócić je kilka razy, aż utworzy kulkę na środku.

  3. Płaską blachę wyłożyć folią do pieczenia, skropić 1 łyżką oliwy z oliwek i równomiernie rozprowadzić ją palcami po całej folii, a następnie także równomiernie posypać 2 łyżkami mąki kukurydzianej.
    Przełożyć kulkę ciasta na przygotowaną blachę, docisnąć i rozciągnąć, aż wypełni całą blachę.

  4. Wierzch ciasta skropić oliwą z oliwek i za pomocą pędzla rozprowadzić ją po całej powierzchni, po czym posypać ciasto równomiernie przyprawą kuchni włoskiej.
    (ilość zależy od naszych upodobań i tego jak bardzo chcemy aby ziołowa była focaccia - a zamiast przyprawy kuchni włoskiej można także użyć mieszanki bazylii, oregano i czerwonej papryki)
    Tak przygotowane ciasto odstawić na kolejną godzinę.

  5. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
    Po ok. godzinie zrobić dołeczki palcami w powierzchni ciasta i tak przygotowane wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut lub do momentu, gdy będzie ładnie złocisto-brązowa na wierzchu.
    Po czym wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

    Focaccię podawać pokrojoną w kwadraty lub paski, które są świetne do zanurzania ich w sosach, zupach, a nawet gulaszach.


    SMACZNEGO!

Składniki
  • 4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa kuchni włoskiej
Składniki