Filet z kurczaka parzony - wędzony.

Filet z kurczaka parzony - wędzony.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
UWAGA: wędzenie metodą garnkową, która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić, bo jest przepyszny i szybko znika :)

Składniki

  • kompletna pierś kurczaka razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
  • sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g.)
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • osłonki białkowe 2 x po 30-35 cm średnica najlepsza 120 mm

Przygotowanie

  1. wykonanie:

    Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.

  2. Nacieramy przyprawami z obu stron.

  3. Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.

  4. Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.

  5. Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.

  6. Osznurowujemy jak na zdjęciu.

  7. Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.

  8. Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.

  9. Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.

  10. Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.

  11. Polecam :)

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 02 stycznia 2017
Witaj Mariola,dlaczego zmieniłaś nicka?
kuchmariola63 03 stycznia 2017
Zmieniłam, bo na stary nick nie mogę się zalogować. Są jakieś problemy.
smaker 03 stycznia 2017
Pani Mariolu, na stare konto nie może się Pani zalogować ponieważ je Pani usunęła.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kompletna pierś kurczaka razem ze skórą (nie przecinana, w całości)
  • sól peklowa 1 płaska mała łyżeczka (8 g.)
  • garść majeranku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (gniecionego)
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • osłonki białkowe 2 x po 30-35 cm średnica najlepsza 120 mm
Składniki