Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
UWAGA: wędzenie metodą garnkową, która ma inną procedurę wędzenia niż w tradycyjnej wędzarni. Jednego nie opłaca się robić, bo jest przepyszny i szybko znika :)
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 374
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 97
Składniki
wykonanie: Wymyte, osuszone filety łącznie ze skórą dobrze nacieramy mieszaniną przypraw.
Nacieramy przyprawami z obu stron.
Moczymy w ciepłej osolonej wodzie osłonki białkowe o średnicy 100-120 mm.
Zwijamy ścisło natarty przyprawami filet razem ze skórą i wciskamy do osłonki białkowej.
Oba końce osłonki zawiązujemy mocno.
Osznurowujemy jak na zdjęciu.
Parzymy w temp. 90 stopni Celsjusza 10 minut i obniżamy temperaturę do 75-78 stopni Celsjusza, i parzymy jeszcze 20 minut.
Po sparzeniu wieszamy na kiju do ostudzenia i osuszenia na 24 godziny.
Wędzimy 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni C. na zrębkach typu borniak olcha/buk.
Po uwędzeniu studzimy na kiju i ostudzone wkładamy do lodówki na kilka godzin. Filet z kurczaka jest w środku, po bokach są kawałki schabu.
Polecam :)