Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elastyczne, miękkie i delikatne ciasto idealne na pierogi i uszka, wszystko za sprawą dodania gorącej wody która zaparzy mąkę, wystarczy zagnieść szybkimi i energicznymi ruchami aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. I mamy najlepsze ciasto do przygotowania pierogów i uszek .
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 181
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 276
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 181
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 276
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj sól, olej, powoli dolewaj gorącą wodę starając się zagniatać ciasto. Możesz zrobić to drewnianą łyżką na początku żeby nie poparzyć rąk. Następnie zagnieść ciasto energetycznie rękoma aż będzie gładkie.
Gotowe ciasto podziel na mniejsze kawałki, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut aby odpoczęło.
Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą foremki do pierogów lub uszek wycinaj kółka, napełniaj farszem i sklejaj. Pierogi i uszka napełnione farszem możesz ugotować po zrobieniu lub zamrozić pojedynczo i ugotować w innym czasie. Polecam.