Ekspresowe bułeczki - razem z pieczeniem gotowe w 30 minut

Ekspresowe bułeczki - razem z pieczeniem gotowe w 30 minut
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowania bułeczki bez drożdży i wyrastania, które razem z pieczeniem przygotujemy w około 30 minut. Bułeczki nadają się do przygotowania kanapek jak i do podania na przykład do zupy. Polecam wypróbować przepis na ekspresowe bułeczki bez drożdży :).

Składniki

  • Z podanej porcji wyjdzie około 6 bułeczek
  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko do pomalowania bułeczek
  • bułeczki można posypać sezamem, czarnuszką lub innymi nasionkami

Przygotowanie

  1. Do miski wlewam jogurt naturalny, dodaję olej, jajko i dokładnie mieszam.
    Następnie dodaję proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, sok z cytryny i mieszam, tak żeby jogurt się delikatnie spienił.
    Na koniec dodaję mąką i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie ciasto wyrabiam dłonią w misce przez około 3 minuty.

  2. Gotowego ciasta nie odstawiam aby odpoczęło, tylko od razu formuję bułeczki.

    Dłonie maczam w mące, odrywam kawałek ciasta i turlając w dłoniach formuję kulkę (bułeczkę).
    Gotową bułeczkę układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Bułeczki na blasze delikatnie spłaszczam dłonią, maluję mlekiem i posypuję nasionkami. Następnie bułeczki nacinam i piekę.

  3. Pieczenie bułek:
    Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 23 minut, tak żeby bułeczki się zrumieniły. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika i od wielkości bułek. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone bułeczki zdejmuję z blachy i dostawiam do wystudzenia.
    Bułki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Składniki
  • Z podanej porcji wyjdzie około 6 bułeczek
  • 400 g mąki pszennej (typ od 400 do 550)
  • 200 g jogurtu naturalnego o temperaturze pokojowej
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 50 ml oleju (użyłam rzepakowego)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • mleko do pomalowania bułeczek
  • bułeczki można posypać sezamem, czarnuszką lub innymi nasionkami
Składniki