Dżem z żurawiny leśnej

Dżem z żurawiny leśnej
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Renata9
To bardzo zdrowy i smaczny dżem. Można go zajadać z chlebkiem lub bułeczką. Nadaje się również jako dodatek do mięs.

Składniki

  • Żurawina leśna 2 kg
  • Cukier kryształ 50 dag
  • Woda 3/4 szklanki

Przygotowanie

  1. Przebrać żurawinę leśną i dobrze opłukać.

  2. Włożyć do garnka i zalać 3/4 szklanki wody, następnie smażyć na wolnym ogniu.

  3. Smażyć aż do rozpadnięcia większości owoców.

  4. Dodać do podsmażonej żurawiny leśnej 50 dag cukru kryształu i dobrze wymieszać i dalej smażyć.

  5. Wyparzyć słoiki i zakrętki w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 100 stopni C. Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoików i od razu zakręcać, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Nie trzeba już ich pasteryzować. Z podanej porcji wychodzi 6 słoiczków po dżemie. Smacznego !!!

Składniki
  • Żurawina leśna 2 kg
  • Cukier kryształ 50 dag
  • Woda 3/4 szklanki
Składniki