Dżem bekonowy

Przepis dnia 2020-09-12
Dżem bekonowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Dzem bekonowy to amerykanski wynalazek i Amerykanie mówia, ze to czyste zloto w sloikach. Niesamowity, z niczym nie porównywalny smak - pikantny, lekko slodki, slony, kremowy lub z chrupiacymi kawalkami. Niezaleznie od tego, czy jest to pasta do smarowania kanapek, czy dodatek do steków lub piersi z kurczaka, dzem bekonowy pasuje do wszystkiego.

Składniki

  • 1 kg bekonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 czerwonych cebul
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 60 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 120 ml syropu klonowego
  • 120 ml whisky (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej mieszanki pieprzu Ankerkraut
  • 1 łyżeczka płynnego ekstraktu dymu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Bekon pokroić w cienka kostke i ulozyc na zimnej patelni.
    Ustawic sredni ogien, aby bekon powoli odparowal, a tluszcz całkowicie wyplynal (mozna to poznac gdy tluszcz na patelni zaczyna sie pienic). Ważne jest, aby bekon smazyl sie bardzo powoli i byl od czasu do czasu mieszany. Trwa to ok.45 minut.
    Gdy bekon jest brazowy i chrupiacy, przygotowac odpowiedni pojemnik oraz sitko i przecedzic boczek a nastepnie odtluscic jeszcze na papierowym reczniku.
    Odlozyc czesc zebranego tluszczu, a reszte zuzyc do czegos innego lub przechowywac w szczelnie zamknietym sloiku w lodówce nawet przez kilka miesiecy.

  2. W międzyczasie pokroic cebule i czosnek w cienka kostke.
    Wlac 2 łyżki stopionego z boczku tluszczu na patelnie i dusic cebule na srednim ogniu, az bedzie miekka. Dodac czosnek i smazyc nadal przez ok. 3 minuty na srednim ogniu, caly czas mieszajac. Dodac papryke i pieprz i wszystko razem zmieszac. Wlac syrop klonowy i jesli ktos lubi whisky ciagle mieszajac, nastepnie dodac ocet balsamiczny i cukier.
    Wszystko razem gotowac na duzym ogniu ciagle mieszajac, az powstanie plyn o konsystencji syropu. nastapi to po ok.3 minutach. Na koniec dodac kawalki bekonu i gotowac wszystko jeszcze ok.5 min. jesli plyn bedzie za gesty, dodac troche wody. Kto lubi moze równiez dodac 1 lyzeczke plynnego dymu.
    Dzem jest juz wlasciwie gotowy i mozna go przelozyc do sloików.

  3. Kto nie lubi dzemu z chrupiacymi kawalkami, moze go zmiksowac, az stanie sie kremowy.
    Wszczelnie zamknietym sloiku dzem przechowuje sie w lodówce ok. 2 tygodni, jesli go chcemy pasteryrozowac, okres waznosci przedluzy sie do 6 miesiecy.

  4. Dzem smakuje jako pasta do chleba, dodatek do hamburgerów i innych kanapek, dodatek do steków i drobiu.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 06 września 2020
Niesamowita finezja! Spróbowałabym z ogromną przyjemnością :D
fafiatko 07 września 2020
Wyglada pysznie! Czego to amerykance nie wymyśla.
SprytnaChochla 08 września 2020
Rewelacyjny pomysł!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg bekonu
  • 3 ząbki czosnku
  • 8 czerwonych cebul
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 60 ml czerwonego octu balsamicznego
  • 120 ml syropu klonowego
  • 120 ml whisky (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki gruboziarnistej mieszanki pieprzu Ankerkraut
  • 1 łyżeczka płynnego ekstraktu dymu (opcjonalnie)
Składniki