Duszona młoda kapusta

Duszona młoda kapusta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: TheQueen
Dla mnie najlepszy, wiosenny dodatek do drugiego dania. Jest tak pyszna, że czasem wręcz stanowi dla mnie danie główne :)

Składniki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w pół piórka i zeszklić w rondlu na maśle. Kapustę pokroić niezbyt drobno. Wrzucić ją do cebuli. Dodać szczyptę kwasku cytrynowego, aby kapusta nie straciła swojego koloru. Dolać wodę, dodać kminek, liść laurowy, 2 ziarnka ziela angielskiego, pieprz i sól. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 15 min na średnim ogniu.

  2. Pod koniec duszenia, kiedy kapusta już zmięknie dodać posiekany koperek oraz pół szklanki śmietany. Całość wymieszać. Jeśli powstały sos jest zbyt kwaśny, dodać szczyptę cukru. Kapustę jeszcze chwilkę podgotować i podawać.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 25 maja 2013
nie moje klimaty,młoda kapusta to koperek i lekka zasmażka na masełku .
kacper1970 26 maja 2013
Młoda kapusta w każdym wykonaniu jest pyszna.
Twój sposób to również moje smaki z dzieciństwa:)
Maudie 27 maja 2013
Super:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki