Drożdżowy topielec

Drożdżowy topielec
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Smaczny wypiek na śniadanie.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru, jedną łyżeczką mąki i dodać ciepłe mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

  2. Margarynę posiekać z mąką i jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić.

  3. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy.

  4. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia.

  5. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.

Składniki
Składniki