Drożdżówki kminkowe do barszczu

Drożdżówki kminkowe do barszczu
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Ten przepis warto wypróbować, wspaniały dodatek do barszczyku.

Składniki

  • mąka 20 dag
  • Margaryna 12 dag
  • Drożdże 3 dag
  • Mleko 4 1/2 łyżki
  • jajko do smarowania
  • sól do smaku
  • Kminek 2 dag
  • papier do pieczenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę przesiać, dodać margarynę i posiekać. Drożdże utrzeć z cukrem i mlekiem, posolić do smaku.

  2. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto.

  3. Następnie ciasto rozwałkować o grubości 0,5 cm, wykrawać szklanką krążki i kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  4. Poczekać do wyrośnięcia, po czym posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kminkiem z solą. Włożyć do nagrzanego piekarnika.

  5. Piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni 15- 20 minut.

Komentarze do przepisu (1)

smaker 04 lipca 2016
Super pomysł - barszcz w termos, drożdżówki do plecaka i mamy świetny obiad na wycieczce :)
Składniki
  • mąka 20 dag
  • Margaryna 12 dag
  • Drożdże 3 dag
  • Mleko 4 1/2 łyżki
  • jajko do smarowania
  • sól do smaku
  • Kminek 2 dag
  • papier do pieczenia
Składniki