Drożdżowe zawijańce z serem i szynką parmeńską

Przepis dnia 2019-11-22
Drożdżowe zawijańce z serem i szynką parmeńską
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Krążki-bajgle pychota :-) świetne również na drugi dzień po podgrzaniu :-) Z poniższego przepisu wyjdzie 8 większych lub 12 mniejszych krążków.

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru do zaczynu
  • 2 łyżki mąki do zaczynu
  • 100 ml ciepłego mleka do zaczynu
  • 200 g żółtego sera tartego
  • 200 g pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej (lub dowolnej innej)
  • 100 g roztopionego masła do smarowania ciasta
  • 1 jajko do smarowania krążków
  • sezam, czarnuszka do posypania krążków

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy zaczyn. W garnuszku rozkruszamy drożdże z 2 łyżeczkami cukru i czekamy aż będą płynne. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, 100 ml mleka, całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, roztopione masło, cukier, sól i ciepłe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Gdyby było za gęste to dodajemy trochę ciepłego mleka. Odkładamy miskę w ciepłe miejsce, szczelnie zawijamy folią spożywczą i czekamy aż ciasto wyrośnie - powinno podwoić swoją objętość (ok. 1 h).

  2. Następnie ciasto dzielimy na 2 lub 3 części (8 lub 12 krążków). Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, który dzielimy na 3 równe części. Smarujemy masłem pierwszą część i układamy tarty ser, następnie nakładamy na to drugą część, smarujemy ją masłem i posypujemy kawałkami szynki, to przykrywamy trzecią częścią. Tak przygotowane ciasto wałkujemy delikatnie, aby farsz się spoił z ciastem. Następnie kroimy na paski szerokości ok. 3 cm, każdy zawijamy w spiralę i łączymy w kółko (powinno wyjść 6 pasków). Te same czynności wykonujemy z pozostałymi odłożonymi częściami ciasta.

  3. Gotowe krążki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut, przykrywamy ściereczką. Po upływie czasu wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką i wstawiamy do piekarnika na 20 minut 190 stopni, pieczemy do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (5)

KulinarnaChwila 18 listopada
Pyszotka:)
SprytnaChochla 18 listopada
Super, uwielbiam takie!
Pięknie wyglądają ;) lubię takie przekąski ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżeczki cukru do zaczynu
  • 2 łyżki mąki do zaczynu
  • 100 ml ciepłego mleka do zaczynu
  • 200 g żółtego sera tartego
  • 200 g pokrojonej w kostkę szynki parmeńskiej (lub dowolnej innej)
  • 100 g roztopionego masła do smarowania ciasta
  • 1 jajko do smarowania krążków
  • sezam, czarnuszka do posypania krążków
Składniki