Domowy sos waniliowy

Domowy  sos  waniliowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Nic nie zastapi domowego sosu waniliowego, który sklada sie z samych naturalnych skladników. Jego dodatkowa zaleta jest fakt, ze po dodaniu skrobi uzyskamy smaczny budyn waniliowy.

Składniki

  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • ¼ l śmietany
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Wyskrobac ziarenka z laski wanilii, gotowac smietane z cukrem, z ziarenkami i laska wanilii przez 5 minut na malym ogniu.
    Wymieszac zóltka z pozostalym cukrem w rondlu na goracej plycie, stopniowo dodawac gorąca smietane, az powstanie kremowy sos waniliowy.

    Jesli dodamy do goracego sosu skrobie, uzyskamy smaczny budyn waniliowy.

Komentarze do przepisu (10)

pelen_brzuszek 12 stycznia 2019
brzmi nieźle :)
fafiatko 12 stycznia 2019
Ale podbite aromaty!
Nevermore 13 stycznia 2019
Skoro nawet budyń można zrobić, to ja jestem ZA :) Super pyszny i aż pachnący przez monitor sos :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 żółtek
  • 1 laska wanilii
  • ¼ l śmietany
  • 5 łyżek cukru
Składniki