Domowy Smalec

Domowy Smalec
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Danusia tak mnie nakręciła że sama postanowiłam zrobić smalec. U mojego ulubionego rzeźnika dostałam kawał przepięknej słoniny z mięskiem. Teraz tylko świeżutki chlebek,ogóras kiszony i zajadamy

Składniki

  • 2 kilogramy słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

  1. Słoninę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę.
    Cebulę obieramy.
    Słoninę wrzucamy do garnka ( najlepiej emaliowanego smak jest lepszy ).
    Topimy od czasu do czasu mieszając.
    Gdy wystarczająco się wytopi i skwarki zrobią się chrupiące wrzucamy obraną cebulę.
    Zmniejszamy ogień i podgrzewamy wszystko ok. 20 min
    Na 5 min przed końcem wyjmujemy cebulę, wrzucamy majeranek i mieszamy.
    Zestawiamy z ognia.
    Czekamy aż trochę ostygnie i przelewamy do słoików bądź kamionki.
    Gdy całkiem ostygnie wkładamy do lodówki.
    Później tylko zajadamy.

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 14 marca 2017
WOW! Do tego ogórek kiszony <3 Bosko <3
Bellapi 15 marca 2017
o tak <3
Docherro 15 marca 2017
no cieszę się,że dostałaś motywacji do zrobienia smalczyku...pyszny Ci wyszedł ..mniammmm...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kilogramy słoniny bez skóry
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
Składniki