Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet drobiowy
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pasztet domowy jest świetnym pomysłem, jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem pozostałym z rosołu. Macie wtedy dwa w jednym, czyli i pyszny rosołek i pyszny pasztecik :-) Poniżej podaję Wam przepis na 1 foremkę wielkości 25x12 cm.

Składniki

  • 4 małe ugotowane udka z kurczaka (najlepiej z rosołu)
  • 40 dag wątróbki z indyka lub kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ok. 150 ml rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Udka obieramy z kości i mielimy mięso przez maszynkę. Wątróbkę oczyszczamy z błonek, kroimy na większe kawałki i smażymy na patelni razem z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Na koniec wątróbkę solimy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do masy dodajemy śmietanę, bułkę tartą, mieszamy dokładnie i dolewamy rosołu do uzyskania gęstszej konsystencji. Na koniec gotową masę doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, lub do foremki aluminiowej. Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40-45 minut do zrumienienia.


    SMACZNEGO!!!

Składniki
  • 4 małe ugotowane udka z kurczaka (najlepiej z rosołu)
  • 40 dag wątróbki z indyka lub kurczaka
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • ok. 150 ml rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane lub olej do smażenia
Składniki