Domowy olej aromatyzowany do grilla

Domowy olej aromatyzowany do grilla
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Oprócz klasycznych marynat do miesa i ryb, stosujemy w czasie grillowania olej do smarowania potraw. Moja mieszanke stosuje juz od ponad 20 lat i jej uniwersalny sklad sprawia, ze nadaje sie zarówno do miesa, ryb jak i warzyw.

Składniki

  • Składniki na butelkę 250 ml:
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ wiązki tymianku
  • 1 plasterek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • ½ organicznej cytryny

Przygotowanie

  1. Czosnek obrac i ew. pokroic na mniejsze kawalki, przygotowac galazki rozmarynu i tymianku, obrac imbir.

  2. Ząbek czosnku, plasterek imbiru i połówkę cytryny zmieszac z olliwa i pozostalymi skladnikami w szklance i odstawic na ok. godzine.
    Olej doskonale komponuje sie ze wszystkimi specjalami z grilla (miesem, rybami, warzywami i pieczywem i przechowuje sie w szczelnie zamknietej butelce przez wiele tygodni.

Komentarze do przepisu (8)

fafiatko 19 czerwca 2019
Swietny! Koniecznie musze zrobic!
slodkisentyment 20 czerwca 2019
Bardzo fajne zioła. Musi być super :)
bryssska 21 czerwca 2019
Super, czasem też takie robię ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki na butelkę 250 ml:
  • 200 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ wiązki tymianku
  • 1 plasterek imbiru
  • ½ papryczki chili
  • ½ organicznej cytryny
Składniki