Domowy makaron

Domowy makaron
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Dawno nie robiłam i dawno nie jadłam domowego makaronu. Nadeszła pora, aby nadrobić zaległości. Tak więc do dzieła!

Składniki

  • mąka 400g
  • jajka 4 sztuki
  • woda 300 ml
  • sól

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, w jej środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli oraz
    wlewamy połowę wody. Nożem zarabiamy ciasto, gdy składniki są już połączone, zagniatamy ciasto dłońmi, do momentu, aż
    będzie jednolite na powierzchni i dobrze napowietrzone (porowate) w przekroju. Jeżeli trzeba, w trakcie zarabiania ciasta dolewamy pozostałą część wody.
    Gotowe ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość 1 mm, przesuszamy, następnie kroimy na paski o szerokości 6 cm.

  2. Podsuszone paski ciasta układamy jeden na drugim, kroimy cieniutko w niteczki, które następnie należy rozrzucić luźno na stolnicy, aby się ze sobą nie skleiły.
    Makaron lekko przesuszamy i wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, gotujemy 3- 4 minuty od momentu zagotowania.

  3. Uwaga 1: Makaron możemy też całkowicie wysuszyć i przechowywać w papierowej torebce.

    Uwaga 2: Jeżeli mamy ochotę na długie nitki makaronu, to zamiast ciąć nasze rozwałkowane ciasto, możemy go zwinąć w rulon i wówczas cienko pokroić.


    Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 01 marca 2015
Najlepszy, domowy makaron :) <3
anna-martyka-3 01 marca 2015
domowy makaron a do tego rosół i jestem w niebie
Ewaaa 02 marca 2015
Beatko, wiesz, że uwielbiam :))))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka 400g
  • jajka 4 sztuki
  • woda 300 ml
  • sól
Składniki