Domowy makaron

Przepis dnia 2014-11-22
Domowy makaron
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kudlata_ak
Polecam, bo domowy makaron jest lepszy od kupnego. Ja zazwyczaj używam go do lasagne.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy

Przygotowanie

  1. Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajko i żółtka, dolać oliwę, łączyć ze sobą składniki podlewając wodą (wodę dodajemy stopniowo). Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Jeśli ciasto będzie się kleić dodać trochę mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Rozwałkować ciasto na posypanym mąką blacie. Podzielić ciasto na pół, posypać mąką i ułożyć obie połówki jedna na drugą odwrotnie niż leżały. Zwinąć je w rulon i pokroić (grubość makaronu zależy od nas). Rozsypać kluski po stolnicy do wyschnięcia min. 15 minut. Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować do czasu aż będzie al dente około 15 minut. Prosto i smacznie!

Komentarze do przepisu (6)

Europa112 22 listopada 2014
Kwestia soli w tym przepisie jest sprzeczna.
W Polsce makaron w czasie ugniatania solimy, ale jakby to zobaczyła... Czytaj całość »
Kwestia soli w tym przepisie jest sprzeczna.
W Polsce makaron w czasie ugniatania solimy, ale jakby to zobaczyła Włoszka to kręciła by głową i oczy wznosiła do nieba nad profanacją jej narodowej potrawy.
bozenainorka 11 listopada 2016
Gotować 15 min- chyba to jakaś kpina
Bellajaga 11 listopada 2016
Ja w latach 80-tych ,kiedy dzieci były małe ,robiłam makaron bez dodatku wody,soli i oleju,tylko z samych jajek i... Czytaj całość »
Ja w latach 80-tych ,kiedy dzieci były małe ,robiłam makaron bez dodatku wody,soli i oleju,tylko z samych jajek i mąki.
I to był prawdziwy makaron do niedzielnego rosołu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g mąki pszennej (ja używam pełnoziarnistą)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • około 1/2 szklanki ciepłej wody
  • po 1 łyżeczce soli i oliwy
Składniki