Domowy majonez

Domowy majonez
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kuchnia-izy
Domowy majonez jest prosty, tani i o niebo zdrowszy i smaczniejszy od swojej sklepowej wersji. Serdecznie polecam przepis na majonez - jest idealny do sałatek i sosów.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jajko i połowę musztardy miksujemy na najniższych obrotach w dosyć wysokim naczyniu.

  2. Gdy składniki połącza się w jednolita masę, małym strumieniem powolutku dolewamy olej nieprzerwanie miksując na takich samych obrotach.

  3. Po dodaniu całego oleju, przechodzimy do doprawiania. Cały czas miksując powoli dodajemy po łyżeczce pozostałej musztardy i po trochę soli, co jakiś czas próbując czy smak jest już odpowiedni.

  4. Gotowy majonez przekładamy do słoika i w takiej postaci możemy przechowywać go w lodowce nawet kilka tygodni.

Składniki
Składniki